Διατροφή για να αποφύγουμε τα αέρια

by Diaitologos4u-Admin
Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές διατροφής στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορούμε να διαχειριστούμε και να αποτρέψουμε αποτελεσματικά το φούσκωμα και τα αέρια ώστε να έχουμε βελτιωμένη πεπτική υγεία και γενική ευεξία.

Το φούσκωμα και τα αέρια είναι κοινά πεπτικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής maw. Ενώ το περιστασιακό φούσκωμα και τα αέρια είναι φυσιολογικά, τα χρόνια συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά υποκείμενων πεπτικών προβλημάτων. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και την πρόληψη του φουσκώματος και των αερίων, προάγοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος και μειώνοντας τα ερεθίσματα που συμβάλλουν σε αυτά τα συμπτώματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε διατροφικές στρατηγικές που υποστηρίζονται από την επιστήμη που θα μας βοηθήσουν να ανακουφίσουμε το φούσκωμα και τα αέρια.

Κατανόηση του φουσκώματος και των αερίων:

Το φούσκωμα εμφανίζεται όταν η κοιλιά μας είναι πρησμένη ή διευρυμένη, ενώ συχνά συνοδεύεται από ενόχληση ή πόνο. Τα αέρια, από την άλλη πλευρά, αναφέρονται στη συσσώρευση αέρα στο πεπτικό μας σύστημα, που οδηγεί σε ρέψιμο ή μετεωρισμό. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα και τα αέρια, όπως:

  • Κατάποση αέρα ενώ τρώμε
  • Κατανάλωση ορισμένων τροφών που είναι δύσκολο να χωνευτούν.
  • Ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου.
  • Πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η δυσανεξία στη λακτόζη.

Διατροφικές στρατηγικές για την πρόληψη του φουσκώματος και των αερίων:

Τρώμε με συνείδηση

Επιβραδύνουμε και μασάμε καλά την τροφή μας. Όταν τρώμε γρήγορα και βιαστικά είναι πιθανό να υπάρξει κατάποση αέρα, η οποία συμβάλλει στο φούσκωμα και τα αέρια. Επιπλέον, το να ακούμε το σώμα μας και να τρώμε με συνείδηση μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός μας, αποτρέποντας παράλληλα την υπερκατανάλωση τροφής και μειώνοντας την πεπτική δυσφορία.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών:

Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας του πεπτικού συστήματος ρυθμίζοντας τις κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα. Ενσωματώνουμε σταδιακά στη διατροφή μας τροφές με φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια για να αποφύγουμε την υπερβολική παραγωγή αερίων. Ο ιδανικός τρόπος να καταναλώσουμε τα όσπρια χωρίς να μας ενοχλούν είναι να τα μουλιάζουμε σε νερό 2 μέρες τουλάχιστον αλλάζοντας συχνά το νερό. Επίσης όταν τα μαγειρεύουμε πετάμε το νερό από την πρώτη βράση. Ακόμη όταν τα συμπτώματα είναι έντονα αποφεύγουμε τα ωμά λαχανικά πχ μαρούλι και επιλέγουμε τα ψητά ή βραστά.

Αποφύγετε τ FODMAP:

Τα FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι τύποι υδατανθράκων που μπορούν να ζυμωθούν από τα βακτήρια του εντέρου και να δημιουργήσουν φούσκωμα και αέρια σε ευαίσθητα άτομα. Η τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφών που προκαλούν αέρια και φούσκωμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μένουμε ενυδατωμένοι

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση τακτικών κινήσεων του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα. Πίνουμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιορίζουμε την πρόσληψη ανθρακούχων ποτών και μπύρας τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα αέρια.

Όχι κρύες τροφές

Τα τρόφιμα  και το νερό που καταναλώνουμε δεν πρέπει να είναι παγωμένα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Τρώμε το φαγητό ζεστό και καταναλώνουμε υγρά ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που παράγουν αέρια:

Ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι παράγουν περισσότερα αέρια κατά την πέψη, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των σταυρανθών λαχανικών (όπως το μπρόκολο και το λάχανο), τα κρεμμύδια, οι τσίχλες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ αυτά τα τρόφιμα παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση τους με μέτρο ή η επιλογή εναλλακτικών λύσεων πχ γάλα χωρίς λακτόζη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και των αερίων.

Ενσωματώνουμε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά:

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που προάγουν την υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, η οποία είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη πέψη. Εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως γιαούρτι, κεφίρ, και τουρσί για να υποστηρίξουμε την υγεία του εντέρου και να μειώσουμε το φούσκωμα.

Διαχείριση του άγχους:

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά συμπτώματα, όπως το φούσκωμα και τα αέρια. Εξασκούμαστε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμός ή απολαμβάνουμε χρόνο στη φύση για να υποστηρίξουμε τη συνολική ευεξία και την πεπτική μας υγεία.

Κρατάμε ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων:

Η παρακολούθηση της πρόσλαμβανόμενης τροφής και των συμπτωμάτων μας σε ένα ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουμε πιθανά τρόφιμα και παράγοντες που προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Σημειώνουμε τι τρώμε, πότε το τρώμε και τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολύτιμες όταν συνεργαζόμαστε με έναν επαγγελματία υγείας για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου για τη διαχείριση των πεπτικών μας προβλημάτων.

Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές διατροφής στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορούμε να διαχειριστούμε και να αποτρέψουμε αποτελεσματικά το φούσκωμα και τα αέρια ώστε να έχουμε βελτιωμένη πεπτική υγεία και γενική ευεξία. Με τη σωστή προσέγγιση στη διατροφή και  μπορούμε να απολαύσουμε μια ζωή απαλλαγμένη από την ενόχληση του φουσκώματος και των αερίων.

Βιβλιογραφία

Gibson, P. R., & Shepherd, S. J. (2010). Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Journal of gastroenterology and hepatology, 25(2), 252-258.

Halmos, E. P., Power, V. A., Shepherd, S. J., Gibson, P. R., & Muir, J. G. (2014). A diet low in FODMAPs reduces symptoms in patients with irritable bowel syndrome and a probiotic restores bifidobacterium species: a randomized controlled trial. Gastroenterology, 146(1), 67-75.

Yao, C. K., Tan, H. L., van Langenberg, D. R., Barrett, J. S., Rose, R., Liels, K., … & Gibson, P. R. (2014). Dietary sorbitol and mannitol: food content and distinct absorption patterns between healthy individuals and patients with irritable bowel syndrome. Journal of human nutrition and dietetics, 27, 263-275.

Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., … & Sanders, M. E. (2014). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506-514.